Būtiskas lietas, uz kurām nevajadzētu taupīt naudu auto īpašniekiem


Auto īpašniekam ir svarīgi ne tikai baudīt braukšanu, bet arī pienācīgi rūpēties par savu transportlīdzekli. Neticiet nevienam, kurš mēģina jums iegalvot, ka auto var uzturēt “pa lēto”, vai ietaupīt, kaut ko ignorējot. Dažreiz cenšoties ietaupīt naudu, var nonākt situācijās, kad tas var izrādīties dārgāk un riskantāk ilgtermiņā. Pērkot auto, ir jāsaprot, ka tas nolietosies, kā arī jārēķinās ar obligātiem regulāriem tēriņiem, lai kā tas jums varētu arī nepatikt. Tāpēc mēs vēlamies jūs savlaicīgi par to informēt un šajā rakstā apskatīsim piecas, mūsuprāt, būtiskākās lietas, uz kurām pilnīgi noteikti nevajadzētu taupīt naudu, īpaši, ja jūsu spēkrats nav vairs pirmā svaiguma.

Regulāra apkope un uzturēšana

Foto: pexels.com

Kvalitatīvas rezerves daļas un serviss:

Izvēloties rezerves daļas un servisa centrus, bieži vien cilvēki izvēlas lētāko variantu, taču tas var izrādīties liela kļūda ilgtermiņā. Ne velti ir teiciens, ka skopais maksā divreiz. Mūsu izpratnē pat krietni vairāk, jo lētas rezerves daļas bieži vien ir sliktas kvalitātes un ar ievērojami īsāku kalpošanas resursu, kas var un noteikti arī radīs papildus izdevumus nākotnē. Tā vietā vajadzētu izvēlēties kvalitatīvas rezerves daļas un uzticamus servisa centrus, kas nodrošina profesionālu apkopi un remontu. Vēlams auto remontus veikt pie jums jau zināmiem meistariem, vai nekautrēties sameklēt atsauksmes par iecerēto servisu kā minimums internetā, bet vēl labāk ieklausīties draugu un pazinju ieteikumos.

Regulāra apkope un uzturēšana:

Daudzi auto īpašnieki var būt konservatīvi attiecībā uz regulāru apkopi un uzturēšanu, cenšoties ietaupīt naudu. Jums varētu likties, ka esat gudrāks un zinošāks par pārējiem, ka gan jau ražotājs ir pārspīlējis, piemēram, nosakot, ka ellja jāmaina ik pēc 10000 kilometriem vai vismaz vienu reizi gadā, ka zobsiksna jāmaina pēc 150000 noskrējiena, utt. Var jau būt, ka jums paveicas, un auto ripo kā ripojis, tomēr mūsu pieredze rāda, ka ignorējot šo aspektu, var nonākt situācijā, kad nelielas problēmas kļūst par lielām, dārgām un arī ilgstošām remontdarbu epopejām, ja vispār vairs kas vēl ir glābjams. Neticēsiet, bet patiesība vienmēr tajā, ka regulāra apkope un uzturēšana palīdz novērst lielākas problēmas, pagarina automašīnas kalpošanas laiku, ilgtermiņā tā sanāk ievērojami lētāk un arī auto tālākpārdošana būs daudz veiksmīgāka.

Foto: pexels.com

Kvalitatīvi riepas:

Riepas ir viens no svarīgākajiem braukšanas aspektiem, kas ietekmē drošību un braukšanas komfortu. Izvēloties lētas riepas, jums, pirmkārt, samazinās braukšanas drošība, otrkārt, ne tikai palielinās risks iekļūt negadījumā, bet arī burtiski un būtiski mazinās braukšanas komforts. Tā saucamās budžeta klases riepas būs skaljākas, ar augstāku vibrāciju, radīs lielāku degvielas patēriņu un visticamāk arī to kvalitatīvais kalpošanas mūzhs būs īsāks. Tāpēc ir svarīgi ieguldīt kvalitatīvās riepās, kas ir piemērotas konkrētajai automašīnas markai un modelim, kā arī atbilstošas braukšanas apstākļiem un sezonai, kas īpaši aktuāli Latvijas (bez)celju kontekstā.

Apdrošināšana:

Apdrošināšana ir svarīga investīcija, kas var aizsargāt gan automašīnu, gan tās īpašnieku finansiāli nelabvēlīgos notikumu gadījumos, piemēram, kad kaut kas noticis jūsu vainas pēc. Proti, apdrošināšana ir paredzamie izdevumi par to, lai varat “mierīgi gulēt”, apzinoties, ka lai arī kas un cik biezhi apdrošināšanas periodā nenotiktu, vienīgie zaudējumi nepārsniegs pašriska apmēra, ja tāds ir atrunāts jūsu polisē. Tomēr, izvēloties lētāko apdrošināšanas variantu, var rasties situācija, kad nepietiekama apdrošināšana neaptver visus iespējamos riskus vai piedāvā ierobežotas atlīdzības summas. Tāpēc ir vērts rūpīgi izvērtēt dažādu apdrošināšanas uzņēmumu piedāvājumus un izvēlēties piemērotāko variantu saskaņā ar savām vajadzībām. Mulkīgi ir izvēlēties apdrošināšanu “uz papīra”, zinot to, ka reāli no tās būs mazs labums. Vēl mulkīgāk ir mānīt pašam sevi.

Foto: pexels.com

Drošības un tehnoloģiju sistēmas:

Modernās automašīnas ir aprīkotas ar dažādām drošības un tehnoloģiju sistēmām, kas palīdz novērst negadījumus un uzlabo braukšanas komfortu. Nelaupiet sev autoprieku, jo taupot naudu un izvēloties automašīnas modeļus ar minimālajām drošības un tehnoloģiju funkcijām, jūs tiešām daudz no tā palaidīsiet garām. Skaidrs, ka var iztikt bez atpakaļskata kameras, apsildāmajiem vai automātiski regulējamiem sēdekļiem, adaptīvās kruīza kontroles, avārijas bremzēšanas asistenta, un daudz kā cita, pat bez elektriskajiem logu pacēlājiem, bet vai tas būs tā ietaupījuma vērts, īpaši, ja pērkat lietotu auto? Tāpēc ir vērts investēt automašīnā ar papildu drošības un tehnoloģiju sistēmām, kas var palīdzēt izvairīties gan no negadījumiem, gan pamatīgi uzlabot braukšanas pieredzi.

Lai arī cenšoties ietaupīt naudu, var šķist loģiski izvēlēties lētākus variantus dažādajās automašīnas jomās, bieži vien šis pieņēmums  ilgtermiņā izrādās gauzām kļūdains lēmums. Savukārt, investējot kvalitatīvās rezerves daļās un servisa centros, regulārā apkopē un uzturēšanā, kvalitatīvās riepās, apdrošināšanā un drošības un tehnoloģiju sistēmās, auto īpašnieks var nodrošināt savai mašīnai ilgāku kalpošanas laiku, drošību un labāku braukšanas pieredzi.