Ja hokeja izlases būtu auto


Hokeja čempionāts ik gadu ir gaidītākais notikums, kad katrā no mums pamostas stipri dīvains dīvāna eksperts un neapstrīdams lietpratējs. Arī mūsu auto eksperti ir nākuši klajā ar faktos, intuīcijā un pārdabiskā iztēlē balstītu analīzi par to, kādi auto modeļi un kāpēc asociatīvi raksturotu katru no šī gada turnīra komandām. Proti:

Latvija – Opel Astra: Grūti un lēnu ieskrienas, kliedzošo fanu un mediju apdauzīta virsbūve, bet, ja uzņem ātrumu lejā no kalna, tad var pārsteigt un apsteigt daudzus, tostarp, paši sevi. Un, ja reiz kārtīgi izdodas ieskrieties (ar lielu uzsvaru uz “ja”), to nevar apstādināt, jo vienkārši arī bremzes ir vecas un nodilušas. Šāda anomālija gan mēdz notikt vidēji reizi 30 gados.

Kanāda – Ford F-150: Liels, spēcīgs, dārgs un iznīcinošs, tas dominē pār konkurenci. Tas ir pārsteidzoši veikls un pielāgojas dažādām situācijām. Tomēr mēdz gadīties, ka tas savā neuzvaramībā un pašpārliecinātībā pārsit riepu uz maza akmentiņa, un spiests saukt evakuatoru.

Somija – Volvo XC90: It kā drošs, uzticams, izturīgs, pārsteidzoši elegants un moderns, atspoguļojot labāko, kas raksturīgs polārā loka nosvērtībai, Santa Klausam un ziemeļbriedim. Teiksim tā – viss gandrīz ir ideāli kā somu saunā, ja vien nebūtu tas nolāpītais “it kā”.

Šveice – Mercedes-Benz G-Klase: Stilīgs, izsmalcināts un spēcīgs, kopumā apbrīnojams no visiem aspektiem un pārsteidzoši veikls slidenās epizodēs. Vienīgais mīnus ir tāds, ka eksistē tikai vieni vienīgi plusi – kā Šveices karogā, tā arī turnīra tabulā.

Čehija – Škoda Octavia RS: Ātra, spēcīga un praktiska, tā ir arī eleganta un moderna, atspoguļojot Čehijas spēju apvienot jaudu ar funkcionalitāti un mājas sienām. Tomēr šeit ir jāmin viens būtisks trūkums – pagaidām Škoda vēl nebrauc ar alu.

Austrija – Porsche 911: Ātrs, spožs un pārdomāts, tas ir arī elegants un prestižs, atspoguļojot Austrijas spēku un eleganci. Vienīgi šis konkrētais ir retro kolekcijas Porsche, kurš vairāk domāts auto salonu skatlogiem nevis sacīkšu trasēm.

Dānija – Volvo XC60: Drošs, praktisks un komfortabls, tas ir arī moderns un stilīgs, atspoguļojot Dānijas vēlmi līdzināties Somijas brālim. Bet kā dzīve rāda, tad jaunākajam brālim tikai ar gribēšanu vienmēr ir par maz. XC60 nekad nebūs XC90, lai kā tas arī censtos.

Lielbritānija – Mini Cooper: Mazs un stilīgs, tas ir arī pārsteidzoši veikls un izturīgs, tomēr tas nekad tā pa īstam nav redzējis ledu, tāpēc hokeja saimē par to smīkņā tik pat daudz kā par Misteru Bīnu.

Norvēģija – Tesla Model S: Moderns, inovatīvs un vides ilgtspējā balstīts, tas ir arī ātrs un jaudīgs, atspoguļojot Norvēģijas spēju būt priekšgalā tehnoloģijās, bet, mīļie cilvēki, agresīvajai, brutālajai un kūpošo dzinēju, tostarp, hokeja pasaulei tas vēl nav pietiekami gatavs un sevi pierādījis.

Francija – Renault Alpine A110: Elegants, ātrs, jaudīgs, precīzs un dinamisks, tas pierāda Francijas spēju radīt sportiskus un stilīgus modeļus, ko, līdzīgi kā valodu, saprot un apbrīno tikai paši francūži. Līdz ar to – tas var būt tikai kā nejaušs, veiksmīgs pārsteigums nevis ikdienas parādība gan uz ielas, gan hokeja laukumā.

Vācija – BMW M5: Spēcīgs, precīzs, fantastiski ātrs un efektīvs luksusa spēkrats šī vārda burtiskajā nozīmē, atspoguļojot Vācijas spēju radīt augstas klases produktus gan hokejā, gan mašīnbūvē. Jebkura sastapšanās ar M5 uz ielas (vai Vācijas izlasi laukumā) sola pamatīgu cīniņu par katru metru. Īstens pārliecības un nepiekāpības simbols.

Kazahstāna – Toyota Land Cruiser vecais modelis “krietnos gados”: Agrāk tik izturīgs, uzticams un pielāgojams, tas ir bijis līdz šim arī spēcīgs un praktisks, atspoguļojot Kazahstānas spēju pārvarēt dažādos izaicinājumus, bet cik ilgi vēl? Nu, nobrauks’ līdz galam un tad domās’… Varbūt sakombinēs’ no trijiem vienu, un brauks’ tādā manierē vēl nākamos 10 gadus.

Polija – Fiat 500: Mazs, enerģisks, stilīgs, protams, arī ekonomisks un viegli pārvaldāms, bet whaaaaat?…ko tu, bērniņ, te dari? Kur tava mamma?

Slovākija – Škoda Fabia: Praktisks, ekonomisks un pārbaudīts, bet ne tam jauda, ne degsmes, ne ambīciju, ne izdomas. Perfekts darba auto, kurš reti sniegs un sagādās baudu tieši no paša brauciena.

Zviedrija – SAAB 2024 AERO ICE: Jā, jā, Jūs nepārklausījāties, runā, ka SAAB nav beidzies. Zviedrijas spēku un inovācijas automobiļu rūpniecības asociācija ir nopludinājusi slepenu informāciju, ka šogad pasaule piedzīvos agrāk tik varenā skandināvu koncerna triumfu ar nepārspējamā AERO modeļa atdzimšanu ICE 2024 versijā, kam konkurentu nebūs vairākus turpmākos gadus. Bet varbūt tās ir tikai baumas?…

ASV – Cadillac Escalade: Liels, spēcīgs, triviāli amerikānisks un vulgāri dominējošs. Jaudas meistardarbs, kas gatavs skriet ar pieri katrā sienā un nestāties ne pie viena sarkanā. Bet tas arī viss, jo ne vienmēr ar to pietiek. Veikls matadors noliks pie vietas šo testosterona mežoni, turklāt beigās to vēl filigrāni izfilēs…

 

Neatkarīgi no tā, vai jūs esat fanātisks kādas komandas atbalstītājs vai vienkārši kāds, kas bauda hokeju no malas, atcerieties – hokejs tiešām ir kā ceļojums, kas pilns ar pārsteigumiem un piedzīvojumiem. Līdz ar to, neaizmirstiet izbaudīt šo ceļojumu, jo šis ir sports, kas vienmēr spēj apvienot cilvēkus un liek tiem smaidīt. Tāpat ir ar auto!