Ceļo kā gardēdis! 10 auto uzkodas, kuras jāizmēģina arī Latvijā


Pavasaris ir klāt – putni čivina, logi tiek mazgāti (beidzot), un kaut kur iekšā sāk nedot mieru doma: “Vajag aizbraukt kaut kur tālāk par Maximu.” Tieši tagad sākas auto ceļojumu sezona – īsie pārbraucieni uz jūru, izbrauciens uz laukiem vai pat spontāna ekspedīcija pa Latvijas mazceļiem. Un kur ir ceļš, tur ir arī… ēdiens. Nu, protams, kur tad bez tā! Bērni, piemēram, tikai tāpēc ir gatavi citreiz vispār braukt kaut kur. Bet šoreiz aizmirsti par benzīntankā pirktu maizīti un čipsiem – ielūkosimies pasaules uzkodu virtuvē un aizņemsimies 10 ģeniālas auto uzkodu idejas no citām valstīm, kuras ļoti labi iederētos arī Latvijas ceļotāju kultūrā un ēdienkartē. Gardas, ērtas un pārsteidzoši vienkārši pagatavojamas! Aiziet!

1. Francija: Mini kruasāni ar dažādām pildījuma variācijām.

Avots: gstatic.com

Kāpēc? Kruasāni ir viegli, garšīgi un neizšķīst kā sviestmaizes. Mini formātā – perfekti ēšanai auto salonā.

Ieteikumi:

  • Ar sieru un šķiņķi (klasika)
  • Ar pistāciju krēmu (deserta versija)
  • Ar tomātu un baziliku (veģetāra opcija)

Paņem gatavus vai uzcep iepriekš – ietin folijā un termo traukā iekšā!

2. Japāna: Onigiri – rīsu bumbiņas ar pildījumu un nori lapu.

Avots: carolinarice.com

Kāpēc? Kompakts, sātīgs un netek – rīsi + pildījums + jūraszāļu kabatiņa = ceļošanas superkombo.

Ieteikumi:

  • Ar tunci un majonēzi
  • Ar marinētu gurķi un avokado
  • Ar laša gabaliņu

Rullē trīsstūra formā, ietin pārtikas plēvē un – dodies ceļā!

3. Spānija: Pintxos – mazas uzkodu maizītes ar irbulīti.

Avots: ctfassets.net

Kāpēc? Uzlikt mazliet luksusa uz mazas šķēles bagetes – tas ir spāņu auto ceļojuma šarms!

Ieteikumi:

  • Manchego siers + vītināta gaļa + olīva
  • Cepts paprika + humuss + rukola
  • Brī siers + vīģu ievārījums

Ieteicams sagatavot tieši pirms izbraukšanas, vai sagatavojams iepriekš un liekams ledussomā.

4. ASV: PB&J sendviči (zemesriekstu sviests + ievārījums)

Avots: seriouseats.com

Kāpēc? ASV bērnības klasika – sātīgi, saldi, labā nozīmē šķebīgi, un… nedaudz atkarību izraisoši.

Ieteikumi:

  • Izmanto pilngraudu maizi
  • Ieturi proporciju 2:1 – vairāk zemesriekstu sviesta, mazāk ievārījuma

Ilgtspējīga un vienmēr pieprasīta uzkoda arī garos ceļos.

5. Koreja: Kimbap – sushi rullis.

Avots: seriouseats.com

Kāpēc? Atšķirībā no suši, kimbap nav neapstrādātas zivis, toties ir dārzeņi, olas, gaļa vai tofu – ideāli ņemšanai līdzi.

Ieteikumi:

  • Ar burkānu, spinātiem, olām un liellopu gaļu
  • Ar krabju nūjiņām un marinētiem redīsiem

Griez šķēlītēs, iepako, un esi ceļa karalis (vai karaliene).

6. Vācija: Mīkstie kliņģerīši ar siera mērci vai sinepēm.

Avots: tmecosys.com

Kāpēc? Vācijas degvielas uzpildes staciju klasika. Vācieši tos dēvē par breceļiem (Bretzel vai Laugenbretzel). Mīksti, sāļi, lieli – vai mazie “mini” versijās.

Ieteikumi:

  • Tradicionāli ar rupjo sāli
  • Ar kausēta siera mērci burciņā

Mini kliņģerīšus vari pagatavot pats vai iegādāties saldētus un izcept. Das ist fantastisch!

7. Brazīlija: Pão de queijo – siera maizītes no tapiokas miltiem.

Avots: static.itdg.com.br

Kāpēc? Mazas, košļājamas, sātīgas, bagātīgas ar sieru, turklāt bez glutēna! Perfekts auto uzkodu formāts.

Ieteikumi:

  • Tradicionāli ar sieru
  • Ar čili + siers versiju

Uzkarsējamas arī uz vietas, ja ir tāda iespēja, bet gardas arī aukstas.

8. Gruzija: Mini hačapuri ar sieru.

Avots: imageproxy.wolt.com

Kāpēc? Sātīgs, silts (vai auksts) prieks kuņģim. Lieliski der, ja ceļojuma biedrs kļūst riebīgs no bada.

Ieteikumi:

  • Ar sulguni sieru
  • Ar spinātiem + sieru (veģetāri)

Ietin katru atsevišķi un saliec termosomā.

9. Lielbritānija: Scones ar ievārījumu (un sviestu/krēmsieru)

Avots: encrypted-tbn0.gstatic.com

Kāpēc? Britu pēcpusdienas tējas klasika – mazi, drupeni cepumi, ko vari viegli ēst auto vai piknikā.

Ieteikumi:

  • Ar dzērveņu ievārījumu
  • Ar citronu krēmu

Sagatavo iepriekš + paņem termokrūzi ar tēju – un karaliska elegance ceļā garantēta.

10. Meksika: Mini takos (uzkodu versija)

Avots: upstateramblings.com

Kāpēc? Mazie kukurūzas plācenīši ar dažādu pildījumu – ar gaļu, dārzeņiem vai sieru – ir jautri, krāsaini un sātīgi.

Ieteikumi:

  • Ar ceptu vistas fileju, kukurūzu un čedaru
  • Ar guakamole, tomātiem un pupiņām

Saliec visu kopā turpat uz vietas vai iepriekš satin un sagatavo ruļļos. Bonusā – var ēst arī auksti.

 

Lai tavs pavasara auto izbrauciens garšo tikpat labi, cik tas izskatās!